Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
vilaghirek

BURGONYATERMESZTÉS

Alex · 1 hete
A középső sávban a burgonya körülbelül 4 hónap alatt érlelődik. A modern fajták maximális terméshozamot 400-800 kg / ha-ig eredményeznek. A sikeres termesztéshez minőségi vetőmagok és megfelelő gondozás szükséges.

NÖVEKEDÉSI FELTÉTELEK: HOGYAN TERMESZTHETŐ BURGONYA
A burgonyagumók csíráznak, amikor a talaj megjelenésük mélységében 7-8 ° C-ra felmelegszik, akkor megkezdődik a talaj részének fejlődése. A felsők nem tolerálják a fagyokat, már -1 - 3 ° C-on meghalnak.

A növekedés, virágzás és gumósodás optimális hőmérséklete 16–22 ° C. Éjszaka 20 ° C-on, a nap folyamán 29 ° C-on a gumók növekedése leáll, ezért július második felétől augusztus végéig a termés nem növekszik. A burgonya ültetési idejét úgy kell megválasztani, hogy ekkorra a gumók már majdnem kialakuljanak. A középső sávban ez április második évtized, az északi régiókban - május első évtizedében, déli részében - április eleje. 10 cm mélyre ültetéskor a talaj hőmérséklete nem lehet alacsonyabb, mint 5 ° C.

Könnyű és közepes talajszerkezetű, csernozem, agyagos, homokos, enyhén lúgos vagy semleges reakcióval megfelelő növények termesztésére. A nehéz agyag nem megfelelő, mivel a talaj erős tömörödése és a levegő hiánya miatt a gumók nem fejlődnek jól, és a fölösleges nedvességtartalmuk miatt a rothadásuk nagyon sújtja őket.

A partot napos, nyílt, mély szántóréteggel, magas humusztartalommal választják. A betegségek megelőzése érdekében megfigyelhető a vetésforgó, a burgonya 3-4 év elteltével visszatér az eredeti helyükre. A legjobb elődök a hüvelyesek és a téli növények, tápanyagokkal dúsítják a talajt, megtisztítják a kártevők és a burgonyabetegségek kórokozóinak talaját. Háztartási parcellákon a tenyésztést a zöldségfélék kivételével bármilyen zöldség után termeszthetik.

https://itzen.hu/blogiras-kisokos/

Az ültetésre szánt talajt ősszel elkészítjük, a lapát bajonettjére felszántjuk, 25–27 cm mélységre megmunkálva tisztítják meg a gyomoktól , műtrágyáktól, szerves és ásványi anyagoktól. A nitrogén műtrágyákat legjobban tavasszal lehet használni.

BURGONYA ÜLTETÉSE ÉS MŰTRÁGYA KIJUTTATÁSA
Mivel a megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű burgonya termesztése csak fajtamag-anyag felhasználásával lehetséges, amely tiszta a gombás, vírusos és baktériumbetegségektől, a legjobb gumókat vásárolni specializált gazdaságokban. Saját ültetési anyag használatakor ősszel készíti el. A magvakhoz megfelelő formájú, a legtermékenyebb bokrokból betegségre utaló gumókat választanak ki. A körte alakú és az orsó alakú burgonya vírusos betegségek hordozói lehet, ezért ezeket elutasítják. A kiválasztott magokat óvatosan szárítják és ültetik, körülbelül 2 hetet szórt fényben tartva és időszakosan forgatva. A kész gumók esetében az összes húsnak zöldnek kell lennie, tavasszal nem lehet kiválogatni, rágcsálók nem rontják őket, de a mérgező solanine tartalma miatt az élelmiszertől és a takarmányburgonytól elkülönítve kell tárolni. A téli takarmányozás előtt a magokat súlyuk és méretük szerint válogatják, tavasszal mindegyik frakciót külön ültetik, hogy a növények egyszerre kibírjanak, fejlődjenek és érjenek.


Tavasszal a gumókat ismét szétválogatják, elválasztva a sérült, beteg és filiform csírákat. Annak érdekében, hogy a növény a forró időszak kezdete előtt kialakuljon, a burgonyát kihajtják. Körülbelül egy hónappal az ültetés előtt jól szellőző helyiségben polcokra vagy padlóra helyezik. A hajtások egyenletes kialakulása érdekében 8-10 naponként elforgatják.

Csírálatlan nem csírázott gumók. 10–12 nappal az ültetés előtt őket cölöpökbe öntik, szőnyegekkel vagy zsákvászonnal borítják, és 12–16 ° C hőmérsékleten hagyják, amíg rövid hajtások meg nem jelennek.

A csírázott burgonyáról korai betakarítás elérése érdekében a palántákat úgy termesztik, hogy edénybe helyezik őket, a leveles talaj és a humusz keverékével. A megjelenés előtt a fazekakat sötétben tartják 10–12 ° C hőmérsékleten, majd átviszik a fényre. A palántákat április közepén ültetik a földbe, fagyveszélyükkel, fóliával borítják, vagy magasan. Ezzel a módszerrel a tisztítás május végén kezdődik.


Az ültetést csírázott gumókkal hajtják végre 6-8 cm mélységre, a növények között 25-30 cm távolságra, kézi sorok között 60 cm-re, mechanikus feldolgozással 70 cm-re. Vágásokba ültetve, ásványi vagy szerves műtrágyák szaga mellett. A talajvíz szoros előfordulása esetén a gumókat a felszínen fektetik le, majd a sorközből földre takarják, és 6-8 cm magas gerinceket képeznek.

TOVÁBBI GONDOZÁS: BURGONYA FELDOLGOZÁSA, BETAKARÍTÁSA ÉS TÁROLÁSA
A burgonyaültetés gondozása a megjelenése előtt megkezdődik. A talajban csírázó gumóknak légáramra van szükségük, amelyet lazítás biztosít. A talajt tisztán kell tartani a gyomoktól, a fejlődés kezdeti szakaszában borona vagy gereblye segítségével könnyen eltávolíthatók. Ezt követően sorrendben és sorokban meglazítják minden öntözés vagy eső után, megakadályozzák a kéreg kialakulását a talajon, és eltávolítják a gyomokat.

A burgonya leölését 15-18 cm magasság elérése után végzik, a déli régiókban, ahol nincs elég nedvesség, a növények nem nőnek fel, és meglazulnak.


Ásványi műtrágyák (5-6 gramm szuperfoszfát, 2-3 gramm nitrát és 3-4 gramm kálium-szulfát per bush) vagy hamu felhasználhatók a burgonya takarmányozására, vagy szétszórhatók a bokrok körül, legfeljebb 10-15 cm-re a száraktól, majd lehúzással közelről a földbe. Folyékony fedőréteggel hornyok készülnek a folyosó közepén, ahol a műtrágyát 2 evőkanál kálium-, nitrogén- és 4-foszfor-műtrágya mennyiségére öntik egy vödör vízre, és 1-2 literre töltenek bokoronként. Burgonya folyékony szerves műtrágyájaként iszapot vagy előzetesen erjesztett madár ürüléket használnak. A teljes felszívódást követően a növényeket meg kell lazítani vagy szétszórni
 
A talajnak a kezdődő fázistól kezdve kellően nedvesnek kell lennie. Ha egy szárazság alatt 6-8 cm mélyre szárad, a burgonyát meg kell itatni. Az öntözést este végzik, minden bokorra 2-3 liter vizet költenek. A száraz időben a szezon során több (3-5) alkalommal itattak, főleg a bimbózás és a gumósodás során, ezt követően másnap lazítanak.

A teljes szezon folyamán rendszeresen kezelik őket betegségek és kártevők ellen.

A burgonya betakarítása akkor kezdődik, amikor a teteje teljesen elpusztult. A középső sávban korai fajtákat ástak ki július végétől, a többi a szeptember második évtizedétől október első évtizedéig. Két héttel a betakarítás előtt levágják a tetejét, ami elősegíti a héj meghúzását és a gumók jobb érését. Az ásást lapáttal, harsóval vagy ipari kotrókkal kell végezni. Ebben az esetben el kell kerülni a gumók károsodását, mivel a tárolás során a sérült burgonyát inkább betegségek érintik.


A burgonyát 2–4 ° C hőmérsékleten, 90–92% páratartalom mellett tárolják. Pinceket, tárolókat használnak, hiányukban speciális gödröket vagy cölöpöket rendeznek. A téli takarmányozás előtt a gumókat szárítani kell, meg kell tisztítani a talajmaradványoktól, ki kell választani a beteg és sérült példányoktól, ez jelentősen csökkenti a tárolási veszteségeket.
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Alex
ALex Fosters